czwartek, 27 listopada 2014

Oczy carycy





Kolejny przekładaniec poza tym zrobiłam go bo ma urzekającą nazwę, hmm oczy carycy??? Ciasto jest ciekawe, dlatego nie robiłam polewy, ładnie wygląda bez niej.


Składniki na ciasto jasne:


- 6 białek
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szkl. oleju

Składniki na ciasto ciemne:


- 6 żółtek
- 2 całe jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szkl. oleju

Krem budyniowy:


- 1 i 3/4 szkl. mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g masła

Poza tym:


- 2 galaretki zielone agrestowe
- opakowanie biszkoptów
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szkl. wrzątku
- 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:


Ciasto jasne. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodać cukier, ocet i olej cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne. Żółtka i jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao na koniec dodać olej, wymieszać.
Blaszkę o wym. 23x33 cm wysmarować na przemian jak na zebrę nakładać 3 łyżki ciasta jasnego, 3 łyżki ciemnego. Ciasto ładnie się rozlewa, pomimo bardzo sztywnego ciasta jasnego. Na koniec wymieszać ciasto widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Piec w 180 stopniach przez około 35-40 minut. Wystudzić, przekroić na 2 placki.
Krem budyniowy. Odlać 1/2 szkl. mleka rozrobić proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ugotować budyń, ostudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem.
Kawę zaparzyć we wrzątku, osłodzić. Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.
Przełożenie ciasta - placek, krem budyniowy, na to biszkopty nasączone kawą. Między biszkopty wlać mocno tężejącą galaretkę, znowu krem budyniowy ( tu potrzeba troszkę cierpliwości, bo ciężko się rozsmarowuje krem. Na krem położyć drugą część ciasta. Na górze powinna być polewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz