Kolejny przekładaniec poza tym zrobiłam go bo ma urzekającą nazwę, hmm oczy carycy??? Ciasto jest ciekawe, dlatego nie robiłam polewy, ładnie wygląda bez niej.
Składniki na ciasto jasne:
- 6 białek
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szkl. oleju
Składniki na ciasto ciemne:
- 6 żółtek
- 2 całe jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szkl. oleju
Krem budyniowy:
- 1 i 3/4 szkl. mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g masła
Poza tym:
- 2 galaretki zielone agrestowe
- opakowanie biszkoptów
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szkl. wrzątku
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Ciasto jasne. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodać cukier, ocet i olej cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne. Żółtka i jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao na koniec dodać olej, wymieszać.
Blaszkę o wym. 23x33 cm wysmarować na przemian jak na zebrę nakładać 3 łyżki ciasta jasnego, 3 łyżki ciemnego. Ciasto ładnie się rozlewa, pomimo bardzo sztywnego ciasta jasnego. Na koniec wymieszać ciasto widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Piec w 180 stopniach przez około 35-40 minut. Wystudzić, przekroić na 2 placki.
Krem budyniowy. Odlać 1/2 szkl. mleka rozrobić proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ugotować budyń, ostudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem.
Kawę zaparzyć we wrzątku, osłodzić. Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.
Przełożenie ciasta - placek, krem budyniowy, na to biszkopty nasączone kawą. Między biszkopty wlać mocno tężejącą galaretkę, znowu krem budyniowy ( tu potrzeba troszkę cierpliwości, bo ciężko się rozsmarowuje krem. Na krem położyć drugą część ciasta. Na górze powinna być polewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz