wtorek, 11 listopada 2014

Sernik z musem czekoladowym








Wykwintny, elegancki - tak mogę określić ten sernik. Pewnie nigdy bym go nie zrobiła, ale koleżanka strasznie mnie na niego namawiała, twierdząc, że jest smaczny. Kiniu - miałaś rację :) Mus jest niesamowity, myślę, że również będzie można użyć go do przełożenia tortu - a z malinami to będzie duet doskonały. Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku.


Masa serowa:


- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
- 3 łyżki budyniu śmietankowego lub mąki ziemniaczanej
- 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego 530 g
- 3 białka
- sok z jednej limonki
- aromat (dałam cukier waniliowy)

Wykończenie:


- 200 g śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru

Mus czekoladowy:


- 150 g cukru lub cukru pudru
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka
- 1 łyżka kakao
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g masła
- 250 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:


Dno szczelnej i wysokiej co najmniej 7-8 cm tortownicy o średnicy 24 cm ( ja używałam kwadratowej blaszki), wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć blaszkę wypuścić papier poza obręcz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masa serowa. Do dużej miski włożyć ser, budyń, mleko skondensowane, sok z limonki, białka jajek ( nie ubite) i cukier waniliowy. Wymieszać łyżką lub zmiksować na gładką masę. Gotową masę wlać do blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 - 35 minut, aż masa będzie prawie cała zastygnięta. Po tym czasie wyciągnąć sernik i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Wstawić znowu do piekarnika na kolejne 15-20 minut. Po upieczeniu sernik wyciągnąć z piekarnika, wystudzić.
Mus czekoladowy. Do metalowej miski wsypać 50 g cukru, 6 żółtek i śmietanę 30%. Miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą. Mieszać masę drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje. W połowie dodać kakao najlepiej przesiane, aby nie było grudek. Gdy masa już będzie dosyć gęsta, ściągnąć z garnka, dodać pokrojone w kostkę masło i czekoladę, mieszać tak długo, aż czekolada się roztopi. Białka ubić na sztywno, dodać resztę cukru, stopniowo najlepiej w 3 turach dodawać białka do musu delikatnie mieszać.
Mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki. Wskazane jest po zastygnięciu musu ściągnąć obręcz. Posypać czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz