Lubię ciasta słodkie, a to należy do takich. Nieskomplikowane - smaczne.
Składniki:
- 1 puszka masy krówkowej 500 g ( ja niestety miałam małą - kakaową)
- herbatniki - potrzebne są na 3 warstwy
- 500 g śmietany 30-36 %
- 2 opakowania śmietan-fixu
- ok 50 g mlecznej czekolady
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2/3 szkl. cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 180-200 g masła
Przygotowanie:
Masa budyniowa. 1 i 1/2 szkl. mleka i cukier (można dać mniej, będzie mniej słodkie) zagotować. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszać, aby nie powstały grudki. Chwilkę pogotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem, miksując stopniowo dodawać zimny budyń.
Masę kajmakową proponuję wsadzić na kilka chwil do gotującej się wody, będzie miękka, więc lepiej ją rozsmarować a poza tym ma tendencję do krystalizowania.
Formę prostokątną o wymiarach 25x35 cm wyłożyć herbatnikami, na herbatnikach rozsmarować jeszcze lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć kolejną warstwę herbatników.Na nią wyłożyć masę budyniową i znowu herbatniki. Ubić śmietanę na sztywno ze śmietan-fixem, wyłożyć na herbatniki. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz