wtorek, 11 listopada 2014

Kubanka





Kolejne super smaczne ciasto przekładane. Uwielbiam. Kusiło mnie od jakiegoś czasu, no i poległam i teraz rozpływam się w zachwytach :)


Biszkopt:


- 4 jajka
- 70 g cukru
- 130 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa z nutellą:


- 2 żółtka
- 2 szkl. mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 2-3 łyżki nutelli

Poza tym:


- 650 ml śmietany 30 %
- 3 śmietan-fixy
- powidła śliwkowe ok 1 słoiczka
- 3-4 łyżki cukru pudru
- herbatniki maślane jasne ( u mnie Bonitki)
- herbatniki kakaowe
- 1/2 szkl. naparu z kawy


Przygotowanie:


Biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać małymi porcjami cukier. Gdy piana będzie sztywna dodać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać, dodać stopniowo, delikatnie mieszając. Piec w 170 stopniach przez około 30-40 minut.

Masa. Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać masę mleczno-jajeczną. Zagotować, ciągle mieszając. Po ugotowaniu przykryć folią, aby zapobiec powstaniu kołnierza, wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puch, po jednej łyżce dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać nutellę.

Biszkopt nasączyć naparem z kawy, na biszkopt wyłożyć masę z nutellą, na niej ułożyć herbatniki maślane jasne, na ciastkach rozsmarować powidła śliwkowe i na powidła położyć herbatniki tym razem kakaowe.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem i śmietan-fixami, wyłożyć na herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki.
Przed podaniem można oprószyć kakaem lub startą czekoladą.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz