Już raz robiłam ciasto marchewkowe, ale kompletnie mnie nie zachwyciło, tym razem jest jednak inaczej, gorąco polecam.
Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem, zrobić polewę z serka philadelphia lub zrobić ganache z białej czekolady.
Składniki:
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 290 ml oleju
- 200 g brązowego cukru
- 50 g białego cukru
- 4 duże jajka
- 300 g startej na dużych oczkach marchewki
- 100 g grubo posiekanych orzechów włoskich lub pekan ( dałam pół na pół)
- garść rodzynek
Polewa z serka philadelphia:
- 300 g serka philadelphia w temp. pokojowej
- 90 g masła w temp. pokojowej
- 1/4 szkl. przesianego cukru pudru
- 4 łyżki płynnego miodu
Ganache z białej czekolady:
- 150 g białej czekolady
- 60 ml śmietany 30-36 %
Wykonanie:
Ciasto marchewkowe: Do większej miski wlać olej, dodać cukry i wymieszać rózgą do dokładnego połączenia składników. Dodawać po kolei po jajku, cały czas mieszając do połączenia.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon przesiać do masy olejowo-jajecznej.
Wymieszać tylko do połączenia składników, nie dłużej. Dodać startą marchewkę, orzechy i rodzynki, wymieszać.
Formę o wym.23x33, wzięłam mniejszą wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać.
Piec w temp. 180 stopni przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Polewa z serka philadelphia: Masło i cukier utrzeć w mikserze na puszystą masę maślaną, dodać miód, ponownie zmiksować. Dodawać w trzech turach serek cały czas ucierając. W razie potrzeby dosłodzić.
Ganache z białej czekolady: Czekoladę posiekać, śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca.
Dodać posiekaną czekoladę, odczekać chwilkę, aż czekolada zmięknie, po czym wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Gdy polewa będzie za rzadka można ją na chwilę włożyć do lodówki.
Na wystudzone ciasto wyłożyć polewę z serka lub ganache z białej czekolady.
Można ozdobić kawałkami orzechów i posypać cynamonem.
Można też pójść na łatwiznę jak ja i posypać cukrem pudrem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz