niedziela, 10 stycznia 2021

Ekspresowe bułki burgerowe

 





Przepis rewelacyjny, szkopuł tkwi w prostocie. Są w wykonaniu szybkie, mega puszyste, lekko słodkie.
Myślę, że z bułek do burgerów ewidentnie ten przepis zasługuje na miano jednych z najlepszych, chociażby przez oszczędność czasu, no i smak też jest niczego sobie :) Polecam!


Składniki:


- około 500 g mąki, dosypujemy w trakcie wyrabiania
- 250 ml ciepłej wody
- 4 łyżki cukru
- 2 saszetki suszonych drożdży ( tak 2 :) nie pomyliłam się )
- 80 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 roztrzepane jajko
- 1 żółtko + 2 łyżki mleka do wysmarowania bułek
- opcjonalnie sezam, mak wg uznania

Wykonanie:


Ciasto można zrobić w mikserze, używając haków, ja raczej drożdżowe zawsze wolę wyrabiać ręcznie.

Do miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, wymieszać. Dodać olej i cukier, znowu wymieszać. Odstawić mieszankę na jakieś 5 minutek, aż drożdże zaczną się pienić. Po tym czasie wlać roztrzepane jajko oraz stopniowo dodawać mąkę z solą, mieszać drewnianą łyżką. Gdy już prawie cała mąka będzie wsypana do miski, przełożyć ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiać. Gdy będzie się kleiło dodać mąkę, wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie jednolite, elastyczne i delikatnie lepkie. Od razu ciasto dzielimy na 8 części, jeżeli mają być większe to na 6. Uformować okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2-3 cm od siebie. Blaszkę szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10-15 minut. Po tym czasie zdjąć folię, wymieszać w miseczce żółtko z mlekiem, wysmarować bułki z wierzchu, posypać sezamem. 
Bułeczki pieczemy ok 15-20 minut w 220 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz