poniedziałek, 11 stycznia 2021

Budyń bananowo-kawowy

 




Zaskakujący, delikatny i aksamitny. Generalnie zamysł był taki, aby zrobić sobie drugie śniadanie do pracy, stąd pomysł na słoiczki. Robi się go bardzo szybko - ilość porcji 4 po 150 ml

Składniki:


- 500 ml napoju roślinnego - u mnie owsiane
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru, opcjonalnie

- 4 łyżki musli lub jak u mnie płatki owsiane błyskawiczne
- rodzynki
- banan

Wykonanie:


Odlać pół szklanki napoju, dodać cukier, skrobię ziemniaczaną i kawę rozpuszczalną, wymieszać.
Zblendować banana, dodać mleko, chwilę zmiksować. Przelać do rondelka i zagotować, wlać cienkim strumieniem, napój ze skrobią, zamieszać i ponownie zagotować.
Na dno słoiczków wsypać musli bądź płatki, rodzynki, zalać budyniem, na górę ułożyć plasterki bananów. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz