sobota, 9 stycznia 2021

Kawa bananowa

 


„Jeśli masz zmartwienie – napij się kawy, jeśli się cieszysz – napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy.”

Martyna Wojciechowska, Etiopia. Ale czat!

Wszystko co zawiera kofeinę uwielbiam, czy to uzależnienie? Oczywiście :)

Filiżanka dobrej kawy, książka i kocyk - nic mi więcej już do szczęścia nie potrzeba:)


Składniki:


- 1 zmrożony dojrzały banan
- 250 ml zaparzonej kawy
- 250 ml zimnego mleka
- bita śmietana
- pokruszona czekolada, kakao lub posiekane orzechy

Wykonanie:


Przynajmniej na 30 minut włożyć banana do zamrażarki.
Po tym czasie zaparzyć kawę taką jaką lubisz, ja zazwyczaj mielę kawę w młynku i robię ją w zaparzaczu tłokowym. Jeżeli lubisz słodką kawę to trzeba posłodzić wg upodobań.
Do kielicha blendera włożyć kawałki zmrożonego banana, po zblendowaniu dodać mleko i ponownie jakiś czas blendować, dzięki temu będzie spienione mleko bananowe.
Do szklanek wlać mleko bananowe, po czym po ściance wolnym strumieniem wlać kawę.
Na górę wyłożyć bitą śmietanę, posypać czekoladą.
Latem można dodać kostki lodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz