sobota, 10 stycznia 2015

Sernik z brzoskwiniami




Moja rodzinka bardzo lubi ten sernik, więc przy lada okazji, naturalnie muszę go upiec.


Składniki:

Ciasto:

- 3 szkl. mąki
- 5 żółtek
- 1 i 1/2 łyżeczki do pieczenia
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki cukru

Masa serowa:

- 1 kg sera śmietankowego we wiaderku np. President
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 2 budynie śmietankowe

Piana:

- 5 białek
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ponadto:

- 1 puszka brzoskwiń


Przygotowanie:


Ciasto : wszystkie składniki na ciasto przełóż na stolnicę i zagnieć z nich ciasto. Następnie owiń je folią i schowaj na godzinę do lodówki. Kiedy się schłodzi, podziel je. 2/3 ciasta wyłóż na blaszkę i lekko zapiecz, jakieś 10 minut. Resztę ciasta włóż do lodówki.
Masa : żółtka oddziel od białek i utrzyj z margaryną i cukrem na gładką masę. Dodaj ser i budynie. Ubij białka na sztywno. Do masy twarogowej, dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Przełóż na podpieczone ciasto.
Brzoskwinie odsącz, podziel na małe cząstki i ułóż na masie serowej.
Piana : białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, a następnie mąkę ziemniaczaną. Pianę rozłóż na brzoskwiniach.
Na wierz zetrzyj resztę ciasta. Piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz