niedziela, 18 stycznia 2015

Galaretkowiec




Małe co nie co, ładny, kolorowy deserek.


Składniki:


- 4 galaretki w różnych kolorach
- 500 ml mleka
- 3-4 łyżki cukru
- 25 g żelatyny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 300 ml gorącej wody

Przygotowanie:


Galaretki  rozpuścić w 250 ml każdą w osobnych naczyniach. Pozostawić do całkowitego stężenia, po czym pokroić w kostkę.
Żelatynę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, natomiast mleko z cukrami zagotować, do gotującego się mleka wlać wodę z żelatyną, wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. Keksówkę o wym. 25x12 cm wysmarować mocno masłem, można użyć formy silikonowej ( ja takowej nie posiadam stąd zwykła keksówka), galaretki wrzucić do formy, wymieszać tak, aby kolory się zmieszały, zalać zimnym mlekiem. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Delikatnie przejechać nożem przy krawędziach, uważać aby nie uszkodzić deseru, podłożyć talerz i przewrócić formę do góry nogami.
Zamiast mleka można użyć mleka skondensowanego, to moja troszkę odchudzona wersja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz