niedziela, 25 stycznia 2015

Drożdżowa gwiazda z nutellą





Jest troszkę w ostatnim czasie moda na tę gwiazdę, wszyscy ją pieką i się zachwycają. No więc, nic innego mi nie pozostało, jak zrobić również. Faktycznie pięknie wygląda, piekąc ją rozchodzi się po domu wspaniały zapach.... jest warta grzechu......... I wyjątkowo prosta



Składniki:


- 3 - 3 1/2 szkl. mąki
- opakowanie suchych drożdży
- 2 jajka + jedno roztrzepane do posmarowania ciasta
- 3/4 szkl. mleka
- 2 łyżki masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
- szczypta soli
- - ok 200 g nutelli lub kremu czekoladowego


Przygotowanie:


Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier puder i sól. Wymieszać. W rondelku podgrzać masło z mlekiem. Do suchych składników dodać jajka, wymieszać, dolać mleko z tłuszczem. Wyrobić gładkie ciasto. Najpierw wsypać 3 szkl. mąki, bo to jest zależne m.in od wielkości jajek, jeżeli ciasto będzie za luźne, dodawać stopniowo mąki. Odstawić ciasto pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.  Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować cienko, wykroić na blaszkę, ja miałam spód od tortownicy o średnicy 30 cm. Lekko można podgrzać nutellę przed nakładaniem na placki, będzie łatwiejsza w rozprowadzaniu. Rozsmarować na placku, postępujemy tak z kolejnymi plackami. Ostatniego nie smarujemy. :) Skleić brzegi ciasta. Na środku odciskamy okrąg szklanką. Pokroić do okręgu na 16 części, proponuję najpierw na 4, później na 8 następnie na 16. Złapać dwa kawałki, sąsiadujące ze sobą, przekręcić dwukrotnie na zewnątrz. Postąpić tak ze wszystkimi parami. Przekręcone kawałki połączyć ze sobą na brzegach (skleić je razem). Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, omijając nutellę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz