niedziela, 25 stycznia 2015

Kora orzechowa




Nigdy o tym cieście nawet nie słyszałam, moja koleżanka zaproponowała, abym go zrobiła, gdy szukałam inspiracji na ciasto dla mamy na urodziny, przepis podpatrzony w Kuchennym oknie


Placki bakaliowe:


- 8 białek
- 200 g cukru
- 3 żółtka
- 200 g orzechów włoskich lub laskowych zmielonych
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g rodzynek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem brzoskwiniowo - budyniowy:


- sok z jednej puszki brzoskwiń ( 820 g )
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 300 g masła
- 6 łyżek cukru
- 5 żółtek
- 1 i 1/2 szkl. wody
- 1 łyżka mąki pszennej

Ponadto:


- 2 paczki delicji o smaku pomarańczowym
- brzoskwinie z jednej puszki
- 2 galaretki brzoskwiniowe

Przygotowanie:


Placki bakaliowe. Orzechy zmielić na proszek, rodzynki przelać wrzątkiem i odstawić do odcieknięcia. Mąkę wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, na koniec żółtka, wszystko razem zmiksować. Wymieszać z suchymi składnikami. Upiec dwa placki w temperaturze 160 stopni przez 35 minut w blaszce o rozmiarach 36 x 25 cm.

Krem brzoskwiniowo - budyniowy. Do soku z brzoskwiń dodać 3/4 szkl. wody i cukier, zagotować. Budynie wymieszać z mąką i rozpuścić w 3/4 szkl. wody, dodać żółtka, zmiksować. Na gotujący się sok wlać mieszankę żółtkową, mieszając, zagotować. Masło utrzeć na białości, stopniowo dodawać budyń brzoskwiniowy.

Na placek bakaliowy wyłożyć połowę kremu, na to ułożyć delicje, czekoladą do dołu lekko dociskając. Na ciastka wykładamy resztę kremu. Na krem kładziemy pokrojone brzoskwinie, układamy je w dachówkę. Całość zalać wcześniej przygotowaną galaretką rozpuszczonej w 3 szklankach wody ( 2 galaretki ). Wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz