niedziela, 17 listopada 2019

Ciasto maxi king


Zdecydowanie ciasto polecam łasuchom :), którzy lubią mocne, słodkie ciasta.
Herbatniki, delikatna masa mleczna, kajmak, czekolada i orzeszki super połączenie - inspirowane batonikiem maxi king.

Składniki:


Mleczny krem:


- 250 ml mleka
- 1/2 szkl. cukru 
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 szkl. mleka w proszku
- 250 g masła w temp. pokojowej

Polewa czekoladowa:


- 100 g czekolady mlecznej 
- 80 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:


- 1 puszka masy kajmakowej
- 100 g orzeszków ziemnych
- 2 paczki herbatników maślanych ( Bonitki :) )
- 1 paczka herbatników kakaowych

Wykonanie:


Mleczny krem: W garnuszku zagotować mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło przez chwilkę miksować, następnie po troszku dodawać płynne mleko, na przemiennie z mlekiem w proszku ( małymi porcjami). Puszkę masy kajmakowej wstawić do gorącej wody, tak aby była płynna.
Blaszkę o wym. 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników maślanych, wykładamy połowę masy mlecznej. Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników maślanych.
Lekko podgrzaną masę kajmakową wylać na herbatniki - wyrównać. Ponownie na kajmak ułożyć herbatniki maślane - na to mleczny krem.
Na mleczny krem wykładamy herbatniki kakaowe.
Orzeszki drobno siekamy i prażymy na suchej patelni.

Polewa czekoladowa: kremówkę mocno podgrzewamy, ściągnąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej polewy.
Podprażone orzeszki wyłożyć na herbatniki, polać polewą czekoladową.
Wstawić do lodówki. Ciasto najlepsze po 1-2 dniach w lodówce, kiedy herbatniki namiękną od masy i kajmaku.
Przed podaniem dobrze jest ciasto wystawić z lodówki na 15 minut, aby się lepiej kroiło, lub polać nóż gorącą wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz