niedziela, 3 listopada 2019

Muffiny dyniowo-jabłkowe


Bardzo wilgotne, dzięki dodatkowi jabłek i puree z dyni. Dzięki polewie czekoladowej, zachowują długo swoją świeżość.

Składniki:


- 3/4 szkl. mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 1/2 szkl. cukru
- 50 ml oleju
- 1/2 szkl. puree z dyni przepis na puree
- 2 łyżki mleka ( jeżeli zajdzie potrzeba dodać jeszcze 1-2 łyżki)
- 2 jabłka

Wykonanie:


W jednej misce przesiać składniki suche tj.: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
W drugiej miseczce roztrzepać jajko z cukrem, dodać olej, puree z dyni, mleko - wymieszać.
Składniki suche dołożyć do mokrych, szybko wymieszać, do połączenia. Jabłka pokroić w kostkę i wymieszać. Ciasto jest dosyć gęste - można dolać jeszcze 1-2 łyżki mleka.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami - nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek.
Piec przez około 35 minut w temp. 180 stopni lub do tzw.suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce.

Polewa czekoladowa:


- 80 ml śmietany kremówki 30-36 %
- 80 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Podgrzać śmietanę, dorzucić czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia.

Gęstniejącą polewą polewać muffiny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz