sobota, 2 listopada 2019

Ciasto czekoladowo - gruszkowe



Wilgotne czekoladowo-gruszkowo-orzechowe ciasto. Powinno długo utrzymać świeżość, niestety moje zeszło ekspresowo wraz z tartą jabłkową :)

Składniki:


- 4 gruszki ( u mnie duże - waga ok 850 g)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki rumu
- 2-3 łyżki rodzynek
- 200 g masła
- 170 g drobnego cukru
- 4 duże jajka
- 125 g zmielonych orzechów włoskich ( lub migdałów)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu

Polewa czekoladowa:


- 100 ml śmietany kremówki ( 30-36%)
- 100 g pokrojonej czekolady mlecznej ( gorzkiej)

Wykonanie:


Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem z cytryny, rumem i rodzynkami - odstawić na godzinę.
Mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia przesiać. Orzechy bądź migdały zmielić.
W mikserze zmiksować masło wraz z cukrem na puszystą masę, po jednym dodawać jajko dalej miksując. Suche składniki tj. mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i zmielone orzechy dołożyć do masy maślano- jajecznej. Wymieszać - tylko do połączenia składników - nie dłużej.
Dodać pokrojone gruszki - wymieszać.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.Wyjąć wystudzić.
W małym garnuszku podgrzać śmietanę ( nie doprowadzić do wrzenia) zdjąć z ognia, wrzucić czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
Ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz