sobota, 12 października 2019

Tarta jabłkowa


Niejednokrotnie już pisałam, że nie mogę się oprzeć wszystkiemu co zawiera cynamon. Zapach, smak - uwielbiam...... Kolejne nieskomplikowane a jakże smaczne ciasto.
Moja blaszka do tarty jest dosyć duża o średnicy 27 cm.


Kruche ciasto:


- 300 g mąki pszennej tortowej
- 7 łyżek cukru pudru
- 150 g masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 1-2 łyżki zimnej wody

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, żółtka, zimną pokrojoną w kostkę margarynę oraz 1-2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę

Masa jabłkowa:


- 4 twarde jabłka
- pół cytryny
- 2 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- mały kisiel ( Słodka chwila - jabłkowo-gruszkowy)

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Do miski z pokrojonymi jabłkami dodać sok z cytryny, miód, cynamon i kisiel. Wymieszać i odstawić przynajmniej na 20 minut.

Gdy ciasto już nam się schłodzi, wyjąć, rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkować na większą średnicę niż blaszka. Wyłożyć na blaszkę od tarty. 
Na ciasto wyłożyć plasterki jabłka, uważając, aby powstały sok został w miseczce, bo będziemy go potrzebowali do glazury.
Zawinąć ciasto do środka. Piec w 180-190 stopni przez około 30-35 minut, do zrumienienia kruchego ciasta.

Glazura cynamonowa:


- 1 łyżka cukru
- sok powstały z jabłek

Podgrzać sok wraz z cukrem. Lekko przestudzić. Wysmarować pędzelkiem jabłka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz