Bardzo chrupiące o fajnej strukturze. Mnie uwiodły :) Powinny być polane z jednej strony czekoladą, ale dla mnie takie proste, zwykłe są najlepsze.
Składniki:
- 150 g płatków owsianych
- 100 g roztopionego masła
- 1 duże jajko
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Płatki owsiane włożyć do blendera, zmiksować, ale nie na mąkę, tylko drobno, wtedy będą miały fajną strukturę. Po zmiksowaniu dolać roztopione masło, wymieszać.
W mikserze ubić jajko z cukrem na puszystą masę, dodać proszek do pieczenia i mąkę i ubić do połączenia. Zmiksowaną masę dodać do płatków owsianych z masłem, dobrze wymieszać.
Na blaszce wyłożonej papierem, wykładać porcje ciasta, spłaszczając, muszą być duże odstępy ( przynajmniej 8 cm), ciastka rozleją się przy pieczeniu.
Piec w temp. 180 stopni przez 6-10 minut, do zrumienienia ciasteczek.
Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są bardzo miękkie, wystudzić je na papierze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz