Uzależniający :) tak jak w przypadku lemon curd można wyjadać łyżeczką i nie ma się dość.
Składniki:
- 1 duża pomarańcza lub 2 mniejsze
- 1/2 cytryny
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 180 g cukru pudru
- 120 g masła
Wykonanie:
Pomarańczę wyszorować, sparzyć wrzątkiem po czym zetrzeć na tarce skórkę i wycisnąć sok.
Skórkę wymieszać z cukrem pudrem, natomiast sok roztrzepać razem z jajkami i sokiem z połowy cytryny. W garnku zagotować wodę. Na garnku ustawić miskę z cukrem ( uwaga - miska nie może dotykać wody), dodać masę jajeczną, wymieszać. Dodać pokrojone w kawałeczki masło.
Podgrzewać na średnim ogniu, mieszając przez około 15-20 minut. Masa zacznie gęstnieć, przypominając konsystencją budyń. Zdjąć z ognia - masa jeszcze zgęstnieje podczas studzenia.
Można przełożyć w słoiczek i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz