sobota, 2 listopada 2019

Puree z dyni


Co nie miara jest teraz przepisów w sieci, gdzie króluje dynia i na wytrawnie i na słodko.
Zazwyczaj dodaje się w postaci puree, które jest bardzo proste w wykonaniu.
Można sobie zrobić większą ilość i zamrozić.

Składniki:


- nieduża dynia

Wykonanie:


Dynię umyć, przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć środek. Pokroić na mniejsze kawałki ( plastry).
Na blaszce ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia. Im cieńsze będą plastry, tym krócej będzie się piekła.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do miękkości dyni ( sprawdzić widelcem), ja moją piekłam około 40 minut.
Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skórki i zblendować na puree.
Jeżeli dynia będzie zbyt wodnista to lekko odcisnąć na gazie, ale nie za mocno, aby nie była zbyt sucha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz