Wprawdzie jest już po świętach, ale ta przyprawa nie tylko może być użyta do piernika, pierniczków, ale np. do grzańca lub likieru piernikowego, który mam zamiar zrobić w najbliższym czasie.
Można do tego użyć młynka do kawy lub robota kuchennego, ja to zrobiłam w moździerzu.
Oczywiście można użyć już gotowych mieszanek, je tylko wymieszać, ale jest to nieporównywalne, zapach unosi się dłuuugi czas.
Z podanych składników wychodzi niecała szklanka przyprawy ( ja zrobiłam z połowy składników).
Przyprawę można przechowywać w zakręconym szczelnie słoiczku w suchym miejscu.
Składniki:
- 36 g kory cynamonu
- 10 g goździków
- 6 g imbiru ( użyłam mielonego )
- 4 g kardamonu
- 4 g gałki muszkatołowej
- 4 g ziela angielskiego
- 2 g anyżu
- 2 g kolendry
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmielić albo utłuc w moździerzu. Przyprawę można przesiać przesiać przez sitko, bo mogą zdarzyć się malutkie kawałeczki nie zmielonych przypraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz