niedziela, 27 grudnia 2020

Expresowe pierniczki

 



Bardzo szybko się je robi, natomiast po upieczeniu są, miękkie lekko kruche, więc można je upiec nawet w Wigilię.


Składniki:


- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g roztopionego i lekko przestudzonego masła
- 100 g miodu np. akacjowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:


Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto, ciasto będzie klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm  ( nie cieniej ), podsypując małą ilością mąki, tylko tyle, aby ciasto się nie kleiło do stolnicy.
Wykroić ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.
Piec w temp. 180 stopni przez 8-10 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce, dowolnie udekorować.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz