środa, 10 marca 2021

Tosty francuskie na słodko

 


Trochę kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedyś to nazywaliśmy po prostu chleb smażony z cukrem.
Dobry sposób na czerstwy chleb, chałkę. Ja zdecydowanie wolę na słodko, mój P nie ruszy takich :)
Można gotowe tosty podać na różne sposoby, zależy od upodobań: posypane cukrem pudrem; polane miodem; posypane cukrem cynamonowym; z owocami itp.

Składniki:


- kromki chleba np. tostowego
- 2 jajka
- 80-100 ml mleka
- masło do smażenia

Wykonanie:


W głębokim talerzu rozkłócić jajka z mlekiem, na patelni rozgrzać masło. Kromki namoczyć w w jajku, smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Podawać na ciepło z dodatkami wedle uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz