czwartek, 11 marca 2021

Kawa piernikowa

 



Jak już wcześniej wspominałam wszystko co zawiera kofeinę z chęcią pochłaniam :)


Składniki:


- zaparzona kawa
- pół szkl. mleka
- syrop piernikowy - 2 łyżki + na krawędź szklanki
- 2-3 pierniczki
- bita śmietana
- cynamon

Wykonanie:


Pierniczki pokruszyć, krawędź szklanki zamoczyć w syropie piernikowym a następnie zanurzyć w pokruszonych piernikach, tak aby się przykleiły do syropu. Mleko do kawy spienić ( jeżeli nie mamy spieniacza, można wlać mleko do słoika, po czym energicznie nim poruszać ), wlać do szklanki.
Na spienione mleko cienkim strumieniem wlać syrop piernikowy, 
Uzupełnić świeżo zaparzoną kawą. Wierzch ozdobić bitą śmietaną, posypać cynamonem i od razu podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz