niedziela, 15 września 2019

Placek śliwkowo-kokosowy


Jak dla mnie jak śliwki to zdecydowanie drożdżówka ze śliwkami. Tym razem szybkie i proste ciasto ucierane z dodatkiem kokosu. Można zrobić polewę kokosową, ja zrobiłam lukier z cukru pudru.


Składniki:


- 125 g masła
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g jogurtu naturalnego greckiego ( zrobiłam pół na pół ze śmietaną kwaśną)
- 75 g wiórków kokosowych
- 300-400 g śliwek

Wykonanie:


Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
W mikserze utrzeć masło z cukrem, na gładką, puszystą masę, po czym stopniowo dodać jajko po jajku, zmiksować do połączenia składników.
Dodać w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i jogurt, bądź śmietanę - krótko wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.
Blaszkę małą kwadratową lub tortownicę ( 25 cm), wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch powciskać wydrylowane i przepołowione śliwki, albo bokiem albo rozcięciem do góry. Piec w temp. 180 stopni przez około 40-45 minut do suchego patyczka.
Po wyjęciu i ostygnięciu ciasta można zrobić polewę lub oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz