niedziela, 1 września 2019

Mus z mlecznej i białej czekolady


Zaatakowały nas straszne upały. Temperatura od tygodnia nie schodzi poniżej 34 stopni w cieniu, więc pomimo ochoty na "coś" słodkiego o odpaleniu piekarnika nie ma mowy.
Początkowo zrobiłam tylko mus z mlecznej czekolady, ale stwierdziłam, że jakoś mało tego musu w pucharkach i dorobiłam mus z białej czekolady. Wyszły 4 pucharki ( pojemność 450 ml).
Jest pyszny, ale bardzo słodki.

Mus z mlecznej czekolady:


- 2 duże jajka
- 200 g mlecznej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki 30-36%

Jajka sparzyć w wrzątku przez 15-30 sekund. Czekoladę pokroić na drobne kawałki - rozpuścić w kąpieli wodnej; odstawić do przestudzenia.
Ubić na sztywno śmietanę kremówkę, przełożyć do miseczki i chwilowo włożyć do lodówki.
Jajka ubić na wysokich obrotach przez ok. 5 minut, powinny podwoić swoją objętość. Zmniejszyć obroty i cienką strużką dodać rozpuszczoną chłodną czekoladę. Następnie przełożyć ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszać - przełożyć do pucharków.

Mus z białej czekolady:


- 200 g białej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki 30-36%
- 1 śmietan-fix

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, poczekać aż czekolada wystygnie.
Ubić kremówkę ze śmietan-fixem i opcjonalnie cukrem pudrem ( 1 łyżka) na sztywno. Dodać do płynnej lecz ostudzonej czekolady 2 łyżki bitej śmietany i wymieszać, po czym przełożyć masę do miski z bitą śmietaną, delikatnie wymieszać.
Przełożyć do pucharków na mus z mlecznej czekolady.
Posypać startą mleczną czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz