niedziela, 17 stycznia 2016

Skandynawskie smażone ciasteczka




Bardzo proste w wykonaniu tylko potrzebny jest odpowiedni przyrząd, u mnie po przeszukaniu wszystkich szuflad i szafek okazuje się, że został tylko jeden....motylek, a wydaje mi się, że mieliśmy kilka. Ale to nic dobrze, że chociaż ten jeden się uchował, wystarczy ciasto naleśnikowe, głęboki tłuszcz i super przekąska gotowa.

Składniki:


- 2 duże jajka
- 250 ml mleka
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1 - 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia

Wykonanie:


Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe, więc można dodać 1 - 2 łyżki mąki. Odstawić na godzinę do lodówki.
Olej rozgrzać w garnku jak na faworki. Przyrząd do ciasteczek włożyć na chwilkę do gorącego tłuszczu, aby się rozgrzał. Następnie zanurzyć w cieście, ale nie do końca, tak, aby nie zakryło nam całej foremki, aby można było ściągnąć ciasteczko. Zrumienić. I tak do końca ciasta :) Odsączyć na papierowym ręczniku, na koniec oprószyć cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz