niedziela, 17 stycznia 2016

Tort śmietanowo - czekoladowy




Tort lekki i smaczny. Bardzo często korzystam z tego akurat kremu, bo jest szybki, wychodzi go dużo, więc na cały tort i do przełożenia i do dekoracji spokojnie wystarcza.

Biszkopt:


- z tego przepisu, tym razem jasny klik

Masa śmietanowo - czekoladowa:


- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 czekolady białe 100 g
- 2 op. śnieżki na mleko

Wykonanie:



Biszkopt wykonać wg przepisu.
Krem: Do garnka wlać śmietanę i lekko podgrzać, wrzucić połamaną na kosteczki czekoladę, mieszać do momentu aż czekolada cała się rozpuści. Uważać, aby śmietanka się nie przypaliła. Odstawić do ostygnięcia. Zazwyczaj robię to późnym wieczorem, bo masa powinna być dobrze schłodzona, więc można odstawić na noc do lodówki. Schłodzoną śmietanę przelać do miski, dodać śnieżkę i ubijać na najwyższych obrotach do momentu, aż masa zgęstnieje.
Biszkopt przekroić na 3 krążki, nasączyć, przełożyć masą, można oczywiście dodać owoce.
Boki i wierzch wysmarować kremem, na boki użyłam pokruszonych wafelków, natomiast góra wg uznania, w moim przypadku użyłam toffifee natomiast na środek wysypałam kakao w proszku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz