piątek, 5 lutego 2016

Mega czekoladowe muffinki




Bardzo czekoladowe, rozpływają się w ustach......niebiańskie.


Składniki:


- 225 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g brązowego cukru ( u mnie pół na pół dry demerara i dark muscovado)
- 2 duże jajka
- 300 ml śmietany 18%
- 85 g roztopionego masła
- 200 g czekolady mlecznej posiekanej ( może być pół na pół z gorzką)


Wykonanie:


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche czyli: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej misce natomiast umieszczamy składniki mokre czyli: śmietanę, masło, roztrzepane jajka. Połączyć składniki, nie robimy tego zbyt długo, tylko tyle, aby się dobrze wymieszały. Dodajemy pokrojoną czekoladę, wymieszać ponownie. Do formy wyłożonej papilotkami nakładamy do 3/4 wysokości ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni około 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz