Uwielbiam wszystko z jabłkami a jak jeszcze jest cynamon..... hmmm więcej mi do szczęścia nie potrzeba. Nasze polskie jabłka są najlepsze, więc warto wykorzystywać ten owoc, tak też robię i dlatego dziś inspiracja przepisem z tego bloga.....
Składniki:
Ciasto:
- 220 g zimnego masła
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka sody
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka kakao
Pianka:
- 5 białek
- 3/4 szkl. cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Dodatkowo:
- mus z jabłek ( u mnie 1 i 1/2 słoika litrowego )
- 3 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Mąkę z sodą i cukrem posiekać z masłem, dodać żółtka. Dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części - 3/4 i 1/3
Mniejszą kulę wyrabiamy jeszcze raz z kakao. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Blaszkę o wymiarach 20x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na dużych oczkach tarki część jasną. Lekko ugnieść i wyrównać. Podpiec w 180 stopniach przez 20 minut.
Pianka: Białka ubić na sztywno, po troszku dodawać cukier, cały czas miksować. Na koniec dodać budyń śmietankowy, miksować na najniższych obrotach miksera.
Mus: Mus z jabłek wymieszać z mąką ziemniaczaną ( chyba, że mus jest bardzo gęsty to rezygnujemy z mąki ), dodać cynamon, wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć mus z jabłek, wyrównać. Na mus wykładamy piankę budyniową, natomiast na piankę ścieramy na tarce ciasto kruche kakaowe. Włożyć do piekarnika na 40 - 50 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz