niedziela, 15 czerwca 2025

Lemoniada truskawkowa (baza)

 



Z czystym sumieniem stwierdzam, że jest przepyszna :) Mój połówek, nie przestaje się zachwycać, bo smak jest cudownie cytrynowo-truskawkowy :) Od razu uprzedzę, tych co będą się czepiali, że przecież jak sama nazwa wskazuje lemoniada jest z cytryn, a i owszem jest, truskawki są tylko dodatkiem :)
Smak i zapach cudny.
No i osoby, które zaczną opowiadać jak to jest niezdrowe bo tyle cukru, na moje jest w punkt, można dodać więcej :), miód hmm kwestia gustu 

Składniki:


- 2 cytryny + zest
- 1 limonka + zest
- 250 ml wody
- 160 g cukru (ja dałam 180 g), zresztą kwestia gustu 
- 600-800 g truskawek (dałam 800 g)

- woda gazowana
- kostki lodu
- mięta opcjonalnie

Wykonanie:



Zetrzeć zest z cytryn i limonki, wodę lekko podgrzać z cukrem, aby cukier się rozpuścił. Wycisnąć sok z cytryn i limonki. Całość tj. wodę, sok z cytryn i zest zblendować i odstawić na pół godzinki, aby zest oddał więcej smaku. Z umytych truskawek usuwam szypułki, po czym kroję na pół i blenduję, przecedzić przez sitko, aby pozbyć się ziarnek, podobnie robię z cytrusami.
Połączyć i przelać do butelek. Przechowywać w lodówce.

Do wysokiej szklanki wrzucić kostki lodu, miętę, do tego wlać lemoniadę truskawkową, dopełnić wodą gazowaną. Zamiast wody można również użyć prosecco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz