niedziela, 16 kwietnia 2023

Sernik na zimno z galaretkami

 



Idealny na upały, bez pieczenia i bardzo smaczny. Można użyć jakichkolwiek owoców i dobrać odpowiednią galaretkę.


Składniki:


- 800 g twarogu z wiaderka ( temperatura pokojowa )
- 80 g cukru pudru
- 2 galaretki dowolne ( u mnie cytrynowe )
- 200 g śmietany 30-36 %

- paczka biszkoptów
- 1 galaretka truskawkowa
-  truskawki świeże ( u mnie mrożone )


Wykonanie:


Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić łącznie w 250 ml wody i odstawić do ostygnięcia.
Dno tortownicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy ułożyć biszkopty, starając się, aby nie zostały duże przerwy. Uzupełnić mniejszymi kawałkami.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, wlać cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę.
Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową.
Masę serową wyłożyć na biszkopty i wstawić przynajmniej na godzinkę do lodówki.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 450 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Truskawki mrożone rozłożyć na masie, zalać zimną galaretką, W przypadku mrożonych owoców galaretka szybciej zastygnie.
Ponownie wstawić do lodówki, aby ciasto dobrze stężało.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz