Sernik jest nie za słodki i pyszny, kremowy, zwarty. Ogólnie jestem wielbicielką serników tych pieczonych i tych z białego sera, nie z wiaderka, dla tych co podzielają moje zdanie - polecam, warty wypróbowania, a może na stałe zagości na Waszych stołach.
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
- 200 g ciasteczek np. herbatników ( ja wymieszałam swoje domowe część z cynamonem reszta maślane)
- 75 g masła
- 3 łyżki kakao
Masa serowa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
- 350-400 g mascarpone
- 300 g kajmaku ( gotowa masa krówkowa z puszki )
- 5 dużych jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej - ja dałam budyń śmietankowy
Masa na wierzch sernika:
- 100 g mascarpone
- 100 g kajmaku
- 100 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
Wykonanie:
Tortownica o średnicy 24 cm
Spód ciasteczkowy: ciasteczka pokruszyć, dodać kakao i roztopione masło, mieszać, aż powstanie "mokry piasek". Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki mocno natłuścić.
Wysypać na dno ciasteczka, ubić i wyrównać powierzchnię. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa: w misie miksera umieścić trzykrotnie zmielony twaróg, mascarpone, kajmak, mąkę ziemniaczaną lub budyń. Zmiksować na jednolitą, gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksować, ale tylko do połączenia składników ( unikać zbytniego napowietrzania masy ), gotową masę serową wyłożyć na spód ciasteczkowy.
Wsadzić sernik do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez godzinę i 15-20 minut. Sernik będzie gotowy jak środek nie będzie wklęsły i na patyczek pozostanie suchy. Sernik bardzo wyrośnie po czym po wyłączeniu piekarnika opadnie, ale bez obawy i tak pozostanie wysoki. Studzić w piekarniku z delikatnie otwartymi drzwiami piekarnika.
Masa na wierzch sernika: ubić mascarpone z kremówką na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać kajmak i jeszcze przez chwilkę miksować. Gotową masę rozsmarować na wierzchu sernika.
Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz