sobota, 30 października 2021

Powidła śliwkowe dla "leniwych"

 



Bardzo lubię powidła śliwkowe, odpuszczałam zawsze, gdyż nie wyobrażałam sobie stać przy garze i uważać, aby się nie przypaliły. Lubię przepisy, które są nieskomplikowane i proste a przy okazji smaczne, właśnie taki jest ten przepis.

Składniki:


- 2 kg śliwek
- 2 łyżki octu
- 250 g cukru lub więcej w zależności od słodkości owocu

Wykonanie:


Śliwki umyć, wypestkować. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, wlać ocet. Wymieszać całość i odstawić na dobę. Po tym czasie zacząć gotować, nie wolno mieszać, potrząsać!!!!!!
Gotować na malutkim ogniu do odparowania płynu od 3 do 5 godzin. Po odparowaniu soku zacząć mieszać do momentu, aż powidła nabiorą oczekiwanej gęstości, może to być od pół h do godzinki.
Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem.
Asekuracyjnie jeszcze powidła poddałam pasteryzacji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz