wtorek, 21 maja 2024

Piankowa kanapka

 



Orzeźwiające letnie ciasto-deser. Szybki w przygotowaniu, niestety na efekt końcowy troszkę trzeba poczekać. Najlepsze na drugi dzień, jak zmiękną herbatniki.


Składniki:


- 750 ml schłodzonej śmietany 30-36 %
- 3 galaretki truskawkowe
- 4-5 łyżek cukru pudru
- herbatniki petit beurre około 220 g
- 500 g truskawek

Wykonanie:


Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej wody tzn. na 3 galaretki dajemy 750 ml gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Całkowicie ostudzić i co ważne schłodzić, ale nie dopuścić, aby galaretka do końca stężała.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Małą strużką wlewać zimną galaretkę cały czas miksując. Na koniec dodać kawałeczki truskawek i delikatnie wymieszać.
Na dno blaszki o wym. 30x25 cm wyłożyć herbatniki, po czym przelać piankę, wyrównać, robić to dosyć sprawnie, gdyż pianka tężeje. Na górę ponownie ułożyć herbatniki lekko docisnąć.
Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz