Klasyk, można użyć jakichkolwiek świeżych owoców, udało mi się jeszcze kupić truskawki, więc szybciutko powstało oto to ciasto.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1 szkl .mąki pszennej ( 180 g )
- pół kostki masła ( 100 g )
- 1 żółtko
- 2 łyzki cukru pudru
Krem z mascarpone:
- 300 g serka mascarpone
- 3/4 szkl. śmietanki 30 % - 200 g
- 4 łyżki cukru pudru
Truskawki - 300 - 400 g
Wykonanie:
Do mąki wsypać cukier puder, dodać masło, na koniec żółtko. Wyrobić szybko ciasto. Kulę ciasta zawinąć w folię i włożyć na godzinkę do lodówki, aby się schłodziło.
Po tym czasie ciasto umieścić między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, rozwałkować, ostrożnie przełożyć do formy i wypełnić wnętrze oraz boki formy.
Ponakłuwać widelcem, ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 20-25 minut do zrumienienia ciasta. Odstawić do całkowitego przestudzenia.
Krem - wszystkie składniki zmiksować na puszysty krem, włożyć do lodówki, aby się schłodził.
Na wystudzoną kruchą tarte wyłożyć schłodzony krem. Na kremie ułożyć pokrojone cząstki truskawek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz