Lekkie, delikatne, piankowe ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretki.
Składniki:
- karton mleka zagęszczonego niesłodzonego ( 500 ml)
- 3 galaretki o różniących się kolorach
- 3 szkl. wrzątku
Wykonanie:
Mleko powinno być dobrze schłodzone, więc powinno stać w lodówce lub można na 30minut przed robieniem pianki włożyć je do zamrażalki.
Do trzech miseczek wsyp galaretki, zalej wrzątkiem ( 250 ml) i dobrze wymieszaj do rozpuszczenia.
Odstaw na 1-1,5 h do wystudzenia - nie może zacząć tężeć.
Schłodzone mleko umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj na wysokich obrotach przez 3 minuty.
Mleko się napowietrzy i lekko zgęstnieje.
Do każdej z misek dodaj po 1/3 masy mlecznej np.
- w misce szklanka galaretki żółtej + 1/3 masy mlecznej
- w misce szklanka galaretki zielonej + 1/3 masy mlecznej
- w misce szklanka galaretki czerwonej + 1/3 masy mlecznej.
Używając tych samych mieszadeł najpierw chwilę na małych obrotach zmiksować masę żółtą, potem zieloną a na końcu czerwoną - od najjaśniejszej do najciemniejszej - unikniemy płukania mieszadeł za każdym razem.
Dno tortownicy wyłożyć papierem i szybciutko zacząć nakładać na środek tortownicy po 2-5 łyżek na zmianę każdego koloru pianki - a`la zebra.
Po nałożeniu całej masy mlecznej piankę włożyć do lodówki do całkowitego stężenia pianki..
Po wyjęciu tortownicy z lodówki ostrożnie oddzielić nożem boki ciasta po czym odpiąć obręcz.
Płaski talerz ( paterę lub deskę) przyłożyć do formy i szybko obrócić, Delikatnie ściągnąć papier do pieczenia.
Piankę można ozdobić kleksami bitej śmietany lub cukrową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz