piątek, 11 września 2015

Ciastka potrójnie czekoladowe




Po długiej przerwie, po okresie letnim, czas wrócić. Dziękuję za mobilizację koleżankom z pracy :), dla których zaczęłam od małej przekąski na poprawę humoru. Mega czekoladowe ciasteczka - polecam!!!


Składniki:


- 125 g masła
- 160 g brązowego cukru ( użyłam muscovado)
- 185 g mąki
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 35 g kakao
- 85 g rodzynek
- 95 g posiekanej mlecznej czekolady
- 75 g posiekanej białej czekolady
- 75 g posiekanej gorzkiej czekolady

Wykonanie:


Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, dodać jajko. Ucierając dodać suche składniki, wymieszać lub zmiksować. Na końcu dodać rodzynki i posiekane czekolady i wymieszać. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blaszce w odstępach 5 cm, ponieważ jeszcze się rozrosną na boki. Spłaszczyć ciasteczka łyżką.  Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Chwilę poczekać przed wyłożeniem ciastek na kratkę, ponieważ są bardzo miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz