Dobre, szybkie i pachnące truskawkami.
Składniki:
Ciasto ucierane:
- 125 g masła
- 150 g cukru
- 2 duże jajka
- 180 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g śmietany 18 %
Warstwa serowa:
- 400 g twarogu półtłustego
- 50 g masła
- 2 żółtka
- 110 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 50 g cukru
Ponadto:
- 500 g truskawek
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być wcześniej wyłożone, aby miały temperaturę pokojową.
Ciasto: W mikserze zmiksować masło z cukrem, do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać po jednym jajku miksując tylko do połączenia masy. Dodać w dwóch turach przesiane mąki z proszkiem na zmianę ze śmietaną. Krótko miksować, ciasto ma być tylko połączone.
Blaszkę o wymiarach 23x30 cm ja miałam mniejszą wysmarować masłem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto, wyrównać.
Warstwa serowa: Masło utrzeć z cukrem, dodać po żółtku dalej ucierając. Twaróg zmielić, najlepiej dwukrotnie, dodać do masy, dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie połączyć.
Na ciasto ucierane wyłożyć masę serową, wyrównać. Na ser ułożyć truskawki przekrojone na pół.
Kruszonka: Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć między palcami do momentu, aż zaczną powstawać kuleczki :) kruszonki.
Posypać truskawki kruszonką. Piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około godzinę. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Najlepsze jest jeszcze troszkę ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz