niedziela, 16 listopada 2014

Piernik staropolski dojrzewający




Czas już najwyższy na zrobienie ciasta na piernik. Najlepiej je wykonać na 6 tygodni przed świętami, ale ja zazwyczaj zagniatam 4 tygodnie przed Wigilią. Natomiast tydzień przed świętami pieczemy. Z tego ciasta z powodzeniem można zrobić piernik przekładany i małe pierniczki. Zapachniało już dziś u mnie świętami :)


Składniki:


- 500 g miodu naturalnego ( u mnie lipowy)
- 250 g masła
- 1 i 1/2 szkl. cukru ( lub mniej)
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2 szkl. mleka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 2 torebki przyprawy do piernika ( 40 g w torebce) łącznie 80 g przyprawy

Przygotowanie:


Miód, masło i cukier podgrzewamy na małym ogniu, do rozpuszczenia cukru. Zagotować. Po wyłączeniu palnika proponuję porządnie wymieszać masę miodową, aby ewentualny cukier, który pozostał na dnie rozpuścić. Wystudzić.
Gdy masa już będzie chłodna, dodać jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, mąkę, sól i przyprawę do piernika. Ciasto bardzo starannie wyrobić i przełożyć do emaliowanego garnka, szklanego lub kamionkowego naczynia. Przykryć ręcznikiem bawełnianym, włożyć w reklamówkę, ale nie zawijamy szczelnie. Odstawić do lodówki, zapominamy o nim, aż do 7-5 dni prze świętami. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz