sobota, 9 sierpnia 2014

Biszkopt kakaowy








Wysoki, puszysty, mokry w środku. Bardzo lubię korzystać z tego przepisu, za każdym razem po upieczeniu jestem zachwycona, że wyszedł taki wysoki:)



Składniki:

- 6 jajek
- 1/2 szkl. mąki pszennej (100 g)
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej (35 g)
- 3/4 szkl. cukru (160 g)
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli


Przygotowanie:


Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka. Przesiane obydwie mąki z proszkiem i kakao dodawać stopniowo do masy białkowej - mieszać szpatułką. Dno okrągłej formy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 30-40 minut w temp. 180 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz